torsdag 7 januari 2016


I huvudet på en fjärdeklassist

Det nya året har börjat minst sagt svalt. Utomhus mäter temperaturen -25 och inomhus kryper den sakta upp upp till 15 grader. Vi fryser hela tiden! Julen är förbi, nyårsraketerna uppskjutna och vi är tillbaka i vardagen igen. Väckarklockan ringer "mitt i natten" och skoltaxin hämtar eleverna långt innan solen gått upp. Det är mörkt när vi kommer och mörkt när vi far. Midvintern i Finland är grym, 
Men livet är ändå kul! För Finland har vunnit guld i U20:s ishockey-VM! Och fyra killar i landslaget kommer från Lahtis! Så det känns nästan som att Lahtis har blivit världsmästare.
Matchen spelades på vårterminens första tisdag. Eleverna hade engelska på eftermiddagen och de sysslade lite med engelska jullord. Plötsligt tittade en av eleverna upp från sitt arbete:
-Vad tror du Karin, vinner Finland ikväll?
Frågan kom så plötsligt och jag kände mig rätt så osäker på hur matchen skulle sluta, så vi beslöt oss för att tippa resultatet i klassen. De flesta trodde på vinst, men den elev som under engelskalektionen hade viktigare saker i huvudet än Christmas-tree och Christmas-ham, var rätt så säker på sin sak och tippade matchresultatet helt rätt. 
-Jag tror att Finland vinner med 4-3, sa han. 
Och de gjorde dom.
Och den här läraren blev ännu en gång påmind om vad som rör sig i huvudet hos en fjärdeklassist några timmar innan Finland spelar ishockeyfinal mot Ryssland. Inte engelska glosor i alla fall.

(Bilden är lånad från IS, (KUVA: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva; Markku Ulander / Lehtikuva)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar